Trykkere fra Mosjøen i nord til Kragerø i sør  har vært samlet til faglig og sosialt samvær i Fredrikstad i tiden 30. august til 1. september, til vårt årlige Landstrykkerstevnet.

Det startet med innsjekking på Scandic City fra klokken 15.00, klokken 18.00 var det organisert ølsmaking  på restaurant Havnelageret, som er en av de mest populære restaurantene i Fredrikstad. Dette var vellykket og trykkernes skål ble sunget flere ganger. Så gikk vi tilbake til Scandic City som var hotellet  under Landstrykkerstevnet. Her fikk vi servert deilig mat, også her sang vi trykkernes skål. Kvelden var ung og mange besøkte utelivet i Fredrikstad til langt på natt.

Alle var friske og raske lørdag morgen, da var det en god frokost som var viktig før  åpningen av Landstrykkerstevnet 2019. Ivar Baardsen leder i Østfold Grafiske Trykkerklubb åpnet Landstrykkerstevnet 2019 og ønsket velkommen til trykkerne fra Norge klokken 10.00. Deretter fikk Jonn Gulbrandsen leder i Trykkernes Landssammenslutning i Norge ordet og fortalte at vår gode venn Bjørn Bakke hadde gått bort, vi reiste oss og mintes han og andre trykker kollegaer i Norge med ett minutts stillhet.

Johannes Stendahl.

Da var vi klare med foredrag klokken 10.15 og vår gode venn og trykker Johannes Stendahl fra Luthgruppen A/S var første mann ut. Som vanlig når Johannes er på besøk hos trykkerne er det en engasjert forsamling. Det var alt fra store trykk maskiner til digitaltrykk. Det vi ser nå sier Johannes er at eske produksjon vokser, plast forsvinner mer og mer fra matemballasje og blir erstattet med papir eller kartong. Var også innom firma Lasertrykk fra Danmark som bare vokser og vokser. Kjempebra Johannes.

Rolf Wesenberg.

Da var det Rolf Wesenberg sin tur fra opplæringskontoret i Oslo som hadde foredrag om den nye opplæringsappen som de har laget for faget. Dette var veldig interessant og trykkerne lot seg imponere. Flotte tekster med videoer inne mellom. Appen kan kjøpes gjennom Fagbokforlaget. Veldig bra Rolf.

Klokka var nå 13.00 og tid for en nydelig lunch  i restauranten på hotellet.

Niels Killi.

Etter lunch hadde trykker Niels Killi fra Fellesforbundet tatt turen til Fredrikstad for og holde foredrag. Niels pratet også om den digitale utviklingen i faget. Nevnte litt om lønnsnivået i faget, medlemsmassen går nedover. Det er også positivt med flere som driver og tar fagopplæring, men det er vanskelig at alle får jobb etter utdanning. Spesielt gjelder dette mediegrafikerfaget. Veldig bra Niels. Foredragene var over for denne gang.

De fleste tok en tur ned på brygga i det fine været, alle var enig om at det er fint og treffes og praten gikk om løst og fast.

Festmiddag klokken 19.00 i restauranten på hotellet. Freddie Lørendal vår faste toastmaster kunne dessverre ikke være med i år så Ivar Baardsen tar den oppgaven. Ivar forteller at Østfold Grafiske Trykkerklubb tar på seg oppgaven med Landstrykkerstevnet 2020 også neste år på det samme hotellet til jubel fra forsamlingen.

Deretter får vi en kjempedeilig treretters middag med øl og vin til. Jonn Gulbrandsen, Bjørn Sletvold, Kristin Mulleng Sezer, Svein Frode Kvam og Egil Løvstakken tar ordet under festmiddagen.

Selvfølgelig blir også trykkernes skål sunget flere ganger. og som vanlig er det mange som har noen flotte skrøner/vitser og komme med under festmiddagen. Klokken nærmer seg 21.30 når festmiddagen er slutt. Noen blir igjen på hotellet men de fleste tar en tur på byen  for sosialt samvær. Det er noen som har lakenskrekk men de kommer på hotellet før det værste regnværet/tordenværet setter inn over  Fredrikstad tidlig søndag morgen.

Søndag morgen er alle  klare igjen  for en god frokost og praten går livlig rundt bordene.

Klokken 10.30 er det buss avgang fra hotellet, da er 20 trykkere klare for busstur til Hvaler og Skjærhalden. På veien utover ser vi hvor enorme nedbørmengder som har kommet ned i løpet av natta. Store ødeleggelser hele veien utover, men når vi kommer ut av Hvalertunnelen på Kirkøy skinner solen.

Vi rusler litt rundt på brygga på Skjærhalden føre vi spiser lunch  i restaurant Losen og får servert en nydelig fiskesuppe. Trykkernes skål blir også sunget her.

Alt tar en slutt og tiden er knapp da noen skal avgårde med flybussen fra Fredrikstad klokken 13.30 og ferden går mot hotellet igjen. Der blir det adjø og velkommen igjen til neste år.

Her er årets Landstrykkerhefte.

 

Comments are closed.