Flott Landstrykkerstevnet i Fredrikstad

Landstrykkerstevnet i Fredrikstad 31.august til 2.september 2018.

Trykk på bildene for større.

Scandic City Hotel Fredrikstad var stedet for Landstrykkerstevnet denne gangen også, som sist i 2014, med 31 deltagere tilstede. Startet med oppmøte fredag 31.august hvor trykkere fra hele landet var samlet. God mat på hotellet fredag kveld, deretter tur til Restaurant Havnelageret for ølsmaking. Her fikk vi smake på syv forskjellige øltyper. Kjempebra, kvelden var ung og turen gikk videre rundt i byen ut i de små timer for noen.

Lørdag morgen startet med en god frokost.

Ivar Baardsen ønsket velkommen til Landstrykkerstevnet 2018 klokken 10.00 på vegne av Østfold Grafiske Trykkerklubb og Trykkernes Landssammenslutning i Norge, takket annonsører i Landstrykkerhefte, Møklegaard Print Shop for flotte trykksaker og ønsket velkommen til foredragsholdere og gjester, å dagen fortsatte  deretter med foredrag. Kun avbrutt av kaffe/røykepauser mellom foredragene.

Rene Svendsen Fredriksstad Blad kunne  dessverre ikke komme og Johannes Stendahl Luth gruppen startet med dobbeltime.

Som vanlige leverte Johannes to økter på en utrolig fin måte som engasjerte forsamlingen.

Johannes begynte med et bilde på hvor mange offset maskiner det var i landet for tyve år siden, og så fikk vi et bilde 2018. Det var skremmende og se den forandringen, men det er klart en offsetmaskin i dag dekker fire av de gamle. Pluss at mange trykkerier er gått sammen og flere lagt ned. Det er jo noen offsetmaskiner igjen men det blir færre og færre for vært år, det er heller ikke det store salget av offset maskiner lenger.

Kaffe/røykpause

Heidelberg Speedmaster SX 102                           Heidelberg Speedmaster SM 102

Merkur Grafisk i Oslo kjøper ny åttefarger, den de bytter ut kjøper Fredrikstad trykkeriet Møklegaard Trykkeri. Begge maskinene er oppe og trykker nå.

Men som Johannes sa, setter du inn en ny åttefarger i dag, kan man selge de to gamle åttefarger maskinene. Heatset trykkeriene i Norge er også vekk kun Ålgård Offset igjen. De har akkurat startet opp en ny Komori presse, den tredje. Når det gjelder heatset trykkmaskinene har det ikke skjedd mye de siste årene. Det er også snakk om et nytt trykkselskap Kando i samarbeide med Gunnarshaug Trykkeri  i Stavanger og Haugesund Bok & Offset. Johannes snakket om alt fra åtte fargere, digitaltrykk, til hvordan man er på nett og bestiller flybilletter som de fleste trykkere klarer. Det er akkurat det samme man gjør med trykksaker i 2018. Nevnte også Lasertryk i Danmark som har blitt store på akkurat det, her ligger mange norske trykkerier langt etter. Veldig bra Johannes og tusen takk for at du sa ja til  to økter. Alltid en glede og ha Johannes på trykkerstevet.

Kort kaffepause/røyk for noen.

Niels Killi Fellesforbundet var neste mann ut. Snakket litt om hvor mange vi var i bransjen før, kontra i dag, kom inn på det med at ny trykkeropplæring er godkjent og at noen er i lære alt. Heretter heter trykkeren operatør i Grafisk produksjonsteknikk. Nevnte også Lasertryk i Danmark som har vokst til en av de største nisjebedriftene i Danmark på kort tid, dette er nettbasert hvor man legger inn sin bestilling og trykksaken er levert til riktig pris i løpet av noen dager, timer. Niels jobbet som trykker på Aller trykk i Oslo og sa at bransjen er jo helt vekk i Norge bortsett fra Ålgård Offset som driver bra. Har tatt flere store jobber tilbake til Norge. Veldig bra Niels.

Klokka var nå 13.00 og vi var klare for en god lunch i restauranten på hotellet.

Etter lunch klokken 14.15 var det Konica Minolta sin tur ved salgssjef Roger Wiig.

Roger Wiig serverte ett glimrende foredrag som engasjert forsamlingen. Vi fikk også se hvem vei digitaltrykkmarkedet går i dag. Storformat og hastigheten bare øker på digitaltrykk. Roger Wiig var også innom Lasertrykk i Danmark. Han måtte også så klart få lov til og skryte litt av Konica Minolta maskiner. Ny ink jet med Komori samarbeid. Veldig interresant og høre litt om den bransjen i grafisk som er i størst vekst. Meget bra Roger.

Dette var en fin faglig lørdag for deltagerne, med tre fine foredragsholdere. Tusen, tusen takk til dere.

Damene  tar seg en pause etter foredragene.      Noen av trykkerne klare for en tur i byen.

Foredragene er slutt for dagen og de fleste trekker ned til brygga i det flotte høstværet.

Olle Winqist overrekker Jonn Gulbrandsen gave angående at Trykkernes Landssammenslutning er 100 år i 2018, fra Trykkerklubbene i Gøteborg og Malmø.

Klokken 19.00 lørdag er det klart for bankett og Freddie Lørendal er toastmaster.

 Jonn Gulbrandsen og Egil Løvstakken.

Jonn Gulbrandsen ønsket velkommen til bankett. Trykkerne sang og våre gjester fikk høre  trykkernes skål flere ganger under banketten, og vårt æresmedlem Egil Løvstakken i Trykkernes Landssammenslutning i Norge holdt en glimrende tale som dere kan lese her. TLF 100 ÅR ved Egil Løvstakken.

Johannes Stendahl hilser fra Luth gruppen og gratulere med 100 år. Ivar Baardsen, Gunn Gundersen, Kristin Mulleng Sezer sier også noen ord, det samme gjorde Olle Winqist fra Malmø og Freddie Lørendal vår toastmaster underholdte oss med vitser og ledet det bra under banketten og takket for den gode maten. Baren på hotellet ble oppsøkt etter middag, og andre gikk en tur i byen.

Etter noen sene timer lørdag kveld/natt er det klart for en god frokost søndag morgen og tur til Gamlebyen i Fredrikstad. Det var dessverre noen som måtte reise tidlig hjem og gikk glipp av den flotte turen vi hadde til Gamlebyen i det nydelige været.

Ferjetur til Gamlebyen, gangbrua pyntet med FFK vimpler i anledning trykkerstevnet.

Venter på ferje til Gamlebyen.                           Noen av trykkerne på Vindelbroen i Gamlebyen.

Trykkerne besøkte togmuseet på sin tur i Gamlebyen i Fredrikstad hvor eier Arne Børresen fortalte oss om de videre planene i bygget. Skal utvide mye fremover og har ca. 40000 besøkende innom vært år. Arne tar fram sin trompet og spiller en svensk låt for våre  venner fra Sverige når vi skal gå. Bra Arne.

Deretter var det en god lunch på Majorstuen og avslutting av stevnet. Ivar og Freddie takket for et flott gjennomført stevnet. Da var det båttur tilbake til byen og farvel til trykkerkolleger.

Takk til Rune Solberg og Per Ole Eliassen og alle ansatte på Scandic City Fredrikstad  for god mat /drikke og topp service under Landstrykkerstevnet 2018.

Neste års trykkerstevnet er ikke bestemt ennå. Styret skal jobbe med det ut over høsten.

Se  Landstrykkerhefte 2018 her.

 

Comments are closed.