Konferansen i Lillestrøm ble vellykket

Trykkernes  Landssammenslutning i  Norge

samlet grafisk bransje til konferanse i Thon Hotel Arena i Lillestrøm 4. og 5. mai 2011.

Den røde tråden gjennom konferansen har vært trykk kvalitet på alle nivåer, og dette fikk alle de 43 påmeldte se at starter i skjermen til kunden.

Vi hadde de fremste ekspertene i Norge på  trykkstandardisering og PSO (Process Standard Offset),  som bidro til at de fleste fikk en aha opplevelse.

Under konferansen hadde vi interessante og lærerike bedriftsbesøk hos Merkur Trykk og Aller Trykk som  var med på å berike konferansen. Det kom også en nyhet for avisbransjen under konferansen.


På bildene over ser dere noen av deltagerne på konferansen.

Trykk på les mer og få et fyldig referat fra konferansen.

 

Grafisk Bransje har vært samlet til to hektiske og spennende dager i Lillestrøm. Konferansen i regi av Trykkernes Landssammenslutning i Norge innholdt det meste  for grafisk bransje.

Konferansen startet onsdag formiddag 4. mai klokken 10.45 med at nestleder i Trykkernes Landssammenslutning i Norge Gunn Nicolaysen Gundersen ønsket velkommen til alle, det var 43 påmeldte.

Pådriver og planlegger for konferansen, Ivar Baardsen fra Trykkernes Landssammenslutning i Norge, fortalte forsamlingen at uten midler fra Grafisk Stipendordning, Grafisk Utdanningsfond og Grafisk  Emballasjefond hadde det vært umulig og arrangere en så stor konferanse for grafisk bransje.

Ivar kom med noen praktiske opplysninger, og var møteleder under konferansen.

Deretter var det Per Arne Flatberg som informerte på en flott måte om prosjektet som NHO Grafisk og Palografen hadde rundt i trykkeriene i Norge i 2010 angående trykkstandardisering.

Videre var det Sven Erik Skarsbø som snakket om PSO prosjektet til EKH i Molde og sertifiseringen der. Dette var det første PSO sertifiserte trykkeriet i Norden og de har resertifisert det i 2010. Kjempebra presentasjon Sven Erik !

Jon Yngve Hardeberg fra Høyskolen i Gjøvik var neste mann ut med foredrag og presentasjon av PSO (Process Standard Offset) Her gikk vi mer i dybden og mer om selve prosessen i PSO. Det var også litt om farvelære og ett meget interessant foredrag.

Så var det tid for lunch, og praten gikk livlig rundt bordene 🙂

260-1-srgb_logo.jpg

Da lunchen var over, var det klart for busstur og bedriftsbesøk.

Første stopp var Merkur Trykk på Kalbakken hvor vi ble samlet i kantinen og ble tatt i mot på en fantastisk måte av Dag Jacobsen og hans stab.

Trykk også på bildet av Dag Jacobsen og se hva han mener om rekrutteringen til bransjen.

Vi fikk høre litt om Merkurs historie, og det kom frem at det er en solid bedrift. Videre ble det snakket om PSO prosjektet til trykkeriet og veien til sertifisering. Merkur Trykk er det første 70-100 ark trykkeriet i Norden som er PSO trykkeri. Deretter ble vi delt inn i tre grupper, og vi var rundt i de forskjellige avdelingene og lærte  mye om hvordan et moderne arktrykkeri drives i 2011.

Bussturen gikk videre til Aller Trykk, som er et av de største heatset trykkeriene i Norge.

Her ble vi også samlet i kantina og ble tatt godt i mot av Tore Bergstrøm, Trond Haugen og Kolbjørn J. Vogt fra Aller Trykk. Vi ble ønsket velkommen og fikk en kort historikk om trykkeriet. Deretter var det omvisning rundt i bedriften, her var det store arealer, og mye interessant å se på. I trykkmaskinene var det fredag,s Se og Hør som gikk i trykken, og det i en hastighet av 60 000 i timen ! Imponerende når man tenker på det bitte lille rasterpunktet som sammen med de tusen andre rasterpunktene, blir til de flotteste farvebildene i denne hastigheten.

Deretter var det buss tilbake til  Thon Hotel Arena i Lillestrøm, vi var tilbake klokken 18.30 og det ble en kort pause før vi skulle innta middag klokken 19.30.

Middag ble servert klokken 19.30 og vi var 35 personer som var samlet i eget festlokale på hotellet. Vi ble servert en nydelig tre retters Italiensk Meny. Stemningen ble etterhvert høy, og "trykkernes skål" ble også sunget. De fotball interesserte fikk også med seg at Man U vant 4-1  over Schalke 04. Kvelden gikk bra og de fleste så frem til torsdag.

 

Etter en deilig frokost, torsdag morgen, var vi klare igjen:)

Ivar ønsket velkommen til ny dag av konferansen (klokken 09.00)


Trykkstandarder

PALOGRAFEN BERGEN

Han ga ordet til Per Arne Flatberg fra Palografen i Bergen, som pratet litt mer om arbeidet ute i trykkeriene, om trykkstandardisering og PSO arbeidet. Betrakningslys og skjermkalibrering er også viktige elementer for å få riktig trykk kvalitet. Her kom det også frem at det står ganske dårlig til med kompetansen når det gjelder trykkstandardisering og PSO rundt omkring i trykkeriene i Norge.

Deretter var det paneldebatt om evnet og det kom frem mye interessant i diskusjonene. Kjempebra Per Arne! NHO Grafisk og Fellesforbundet Grafisk Seksjon har en del og jobbe videre når det gjelder kompetanse i trykkeriene, vi håper de tar tak i dette !!

Møteleder Ivar Baardsen var hard på at tidene skulle holdes i det tette programmet, og nå var det Eivind Arnstein Johansen fra Høyskolen i Gjøvik som  slapp til. Johansen skulle forelese om Nada eller Europeisk Trykkstandard for avisene.

Johansen holdt ett glimrende innlegg, og det kom en del spørsmål fra salen underveis som han besvaret fortløpende. Johansen kom også med nyhet om at Nada profilen som kun benyttes av Norge, Belgia og Andorra skal avikles i Norge.

Fra 1. januar 2012 skal man trykke etter Europeisk Trykkstandard for aviser i Norge.

Neste post på programmet var digitaltrykk ved Svein Moe Ihler fra Oce.

Svein Moe Ihler hadde et fremragende foredrag om digitaltrykk, og det var nok mange i salen som var forundret over hvor langt fremme digitatrykk har kommet. Vi fikk se prøver på aviser og magasiner som i dag blir produsert på digital maskiner i offsetkvalitet.

Takk for at du delte dette med oss Svein Moe Ihler , flott at vi kunne høre litt om den grenen i bransjen som er i sterkest vekst.

Tiden går fort i godt selskap, og nå var det Rolf Wesenberg fra Opplæringssenteret for visull kommunikasjon i Oslo som tok oss med på en presentasjon av Sinapse Trykksimulator.

Dette er en simulator hvor kandidatene kan trene seg på firefarge trykking. Forsamlingen fant ut at Rolf var en rutinert arktrykker som løste de fleste problemene på trykkmaskin (simulatoren).

Ivar ga ordet til trykker Johannes Stendahl fra Luth Gruppen, som fikk det siste innlegget på konferansen.


Johannes kunne fortelle mye pent om Heidelberg maskiner den siste halvtimen. Johannes hadde et morsomt og interessant innlegg, og han snakket varmt om Anicolor. Vi kan også nevne at Luth Gruppen nok en gang er hovedsponsor for Landstrykkerstevnet som går av stabelen i Kragerø 2. til 4. september 2011.

Så var det avslutning, Ivar Baardsen som har stått for planleggingen av konferansen, tok ordet.

På vegne av Trykkernes Landssammenslutning i Norge, takket han alle for at de deltok på konferansen og bidro til at det ble så vellykket og positivt treff for grafisk bransje. Vi hadde med deltagere fra kartonasjen, arktrykkeriene, heatsettrykkeriene, avistrykkeriene, digitalbransjen og vi hadde flere fra prøvenemdene for trykkere med på konferansen, det er bare så synd at vi ikke hadde mere tid. Det er mange av temaene som det bør diskuteres mer om, og følges opp ute i trykkeriene i Norge. Trykkstandardisering og PSO må alle være med på i en eller annen form eller så dør mange av trykkeriene ut.

Konferansen ble avsluttet med en smakfull lunch kl. 13.00

Vel hjem til alle. Det gikk så alt for fort, håper vi treffes en annen gang:)

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.